Doorgaan naar hoofdcontent

Over hindernissen en gigantische sprongen

"Als je iets maar hard genoeg wil, dan kun je 't ook..."
Het is het soort peptalk dat mij jarenlang overtuigend motiveerde... Ik stelde mij geen vragen, want mijn broers en ik fietsten, schaatsten of strollden allemaal door onze schoolloopbaan... (Het parcours was af en toe hobbelig, maar dat had al vaker  met tijdelijke vriend(innet)jes, puberale uitspattingen dan met aanleg te maken.)  Het was iets wat zomaar gebeurde... We wilden het en we konden het bijgevolg ook. Zo dacht ik.

Sinds ik mama werd, deze week exact tien jaar geleden, is er heel wat veranderd. Ik kan niet zeggen dat ik een plan in mijn hoofd had voor mijn kinderen. God schiep de dag en we wandelden er vrolijk door. En een kind wordt toch gewoon wat het graag wordt, toch?

Door een wilde speling van het lot bleek de schoolloopbaan van ons meisje geen strandwandeling te worden. Dat bleek al sinds de kleuterklas, maar de draagwijdte van haar leerstoornissen werd steeds duidelijker naarmate de tijd verstreek. Met een enthousiasme waar ik met stijgende verbazing getuige van mag zijn, worstelt ze zich door de dagen, de weken, trimesters en schooljaren. Ondertussen dus al tot in het vijfde leerjaar, in het Frans en met kommagetallen en breuken. Ze wil het allemaal heel graag...

Ik heb als mama stap voor stap ontdekt wat de gevolgen van de diagnose waren. Het parcours was er eentje met vallen en opstaan, van terugschroeven van verwachtingen en positief verrast worden, van blij zijn met elk sprongetje, ook als de 'norm' twee armlengte voorop ligt.

Vorige week nam mijn snoes opnieuw een gigantische sprong... ze vertelde haar klas in een vragenuurtje over de hindernissen in haar jonge leven. Gesteund door haar schat van een GON-juf en met een kwinkslag die haar tot haar vrolijke zelf maakt, vertelde ze moedig over struikelblokken en hoe ze die probeert te omzeilen.

Ik weet niet wie het meest trots was: zij of ik... Ze glom als een kerstbal en gaf nog de hele avond licht...
En ik kon alleen maar denken dat ik al zoveel meer van haar heb geleerd, dan zij van mij...



 



Reacties

  1. Waw Quinn! Ik weet heel erg wat het is...Mijn oudste zit ondertussen in het derde middelbaar, nog steeds met ups en downs.. Positief blijven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super gedaan Quinn!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Jouw reactie hieronder? GRAAG!

Populaire posts van deze blog

Thee

Wat zou jij hierover denken, oma? Ik heb het me de voorbije dagen heel vaak afgevraagd... Je troostte me vast met gedachten die door mijn overvolle hoofd niet in me opkwamen. Doe wel en zie niet om.  't Is e scheete in e netzak. 't zin blagoajs. En ik zou gelachen hebben om zoveel wijsheid onder jouw grijze haren. Jij zou een kopje thee gezet hebben en je sneed de flan aan. Ik hapte mijn zorgen weg en jij schonk het kopje nog eens vol.

Stamboom

De oudste zoon moest een stamboom maken. Thuis. Drie generaties: hijzelf met broer en zus, ikzelf en Drakenjager en de grootouders. Allemaal met geboortejaar. En het mocht (moest?) creatief zijn. Wie de oudste zoon een beetje kent, beseft meteen dat het venijn in de staart zat én kan het resultaat voorspellen... De naam van zijn broer en zus kent hij vlot uit het hoofd, zijn ouders weet hij ook vaardig te benoemen en zelfs de derde leeftijd kent hij bij naam. Geboortejaren vond-ie terug op de verjaardagkalender. So far so good. Maar het moest dus creatief zijn. "Haal maar alles uit de kast." Hij dacht dat de juf het letterlijk bedoeld had... Na veel vijven, zessen, zevens en achten kwamen we tot het besluit dat hij netjes namen en geboortejaren zou opschrijven en blaadjes zou knippen en dat ik er dan zo goed en zo kwaad als het ging een boom van zou maken. En ik had nog wat paasdecoratie over, alzodus ... Zo geschiedde. Benieuwd hoeveel punten wij daarvoor ...

Boost mijn positiviteit - not.

Ik weet niet echt of ik ook maar een halve seconde getwijfeld heb. Ik vermoed van niet. Ik huiver van keurslijven, opgelegde thema's, iemand die me zegt wat ik moet doen. Als ik mijn beslissingen van de voorbije vijf jaar (en bij uitbreiding de vijf jaar daarvoor ook nog) bekijk, is de rode draad altijd geweest me door niemand iets te laten dicteren. Ik hou niet van uniformiteit, niet van doen wat iemand zegt omdat hij het zo zegt. Ik hou niet van allemaalhetzelfdedragenwantdatisnudemode . Ik kan er niet mee om. Absoluut niet. (U moest mijn hartslag voelen bij het schrijven van dit bericht: bovengemiddeld, ik jaag me op.) Ik hekel commercialisering, ook. Boeken vol zo-doe-je-het-nog-betertips. ( Is het niet goed, dan? Mag het nog van mij zijn, of moet het echt helemaal naar jouw norm, jouw idee, jouw structuur zijn? Heb jij de waarheid in pacht, dan? Ik wil je idee wel lezen, maar verplicht me alstublieft nergens toe!) Dus aan al wie mij de voorbije maand vroeg waarom ik nie...