Doorgaan naar hoofdcontent

Vraagstuk


Toen ik in het vijfde leerjaar zat, kreeg ik les van een meester die dacht dat hij een klas tienjarige meisjes alleen maar zou kunnen temmen door extreem hard te brullen, extreem streng te straffen, extreem kwaad te reageren en onredelijk hard zijn gezag te laten gelden.
(Hij moet echt ook extreem onzeker geweest zijn en hij had vast een extreem kleine piemel realiseer ik me nu, maar dat waren geen dingen waar ik aan dacht toen ik tien was.)

Elke dinsdag kregen wij van hem een bladzijde zinnen met werkwoorden om te vervoegen. Het waren er elke keer 25, ofwel in tegenwoordige tijd, verleden tijd of voltooid deelwoord. Om ons nog eens extra te kullen, verwachtte hij dat we de zinnen waarin die werkwoorden stonden nog eens overschreven. Zonder fouten, zonder geschrap en helemaal zeker zonder tipp-ex. 
(Ik was er pertinent zeker van dat hij dat deed om nog extra punten te kunnen aftrekken, zo'n onmens was hij. Hij verzon de moeilijkste bijzinnen om ons erin te luizen en hij scheurde je blad er met overdreven veel theatraliteit uit terwijl hij loeihard "Claaaaaeys! Opniiiiiieuw! En nét!" brulde. Ik vervoegde die werkwoorden keigoed, maar ik ben nog altijd niet net. Aan het eind van het jaar bleef maar een half schrift meer over. )

Alsof dat nog niet genoeg was, gaf hij ons met de regelmaat van de klok ook altijd weer een hele reeks vraagstukken. Het rekenboek heette Vaardig en Vlot. Ik kan die woorden niet horen zonder een rilling over mijn rug te voelen zakken.

Over bruto, terra en netto bij vrachtwagens die volgens mij altijd overladen werden.

Over knikkers die vier kameraden op een erg oneerlijke manier onder mekaar verdeelden.
(En er kwam daar geen ruzie van. Dat vind ik tot op vandaag nog altijd erg ongeloofwaardig.)

Over peren die van een boom vielen en iemand die dan appels wou tellen.

Over taarten die in 12 gesneden werden
(Serieus! Al vaak geprobeerd hier... Wat blijft er dan nog van over, eigenlijk?)
en maar voor tweederde opgesmuld. En wat er dan nog overbleef.
(Nog serieuzer! Bij ons helemaal niets!!!)

Over het aantal emmers dat nodig is om een bad voor viervijfde te vullen.

Over percentages van zakken vol lolly's, mama's die briefjes en muntstukken Belgisch geld meegaven, kinders die daarmee betaalden, onderweg naar huis nog 2 frangsjes verloren en dan moesten kijken hoeveel ze uit hun spaarpot moesten bijleggen.
(En zij wisten het niet, dus wij moesten het berekenen. Bah!)

Over Leen en Rik die wel zestig kilometer fietsten en daarbij uit verschillende richtingen vertrokken. En wij moesten dan raden wanneer zij mekaar zouden tegenkomen.
(Ik wist met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat als ik één van die fietsers was, ik niemand zou tegenkomen, want wat als ik net éventjes gestopt was om na -ik zeg maar wat- twaalf lange kilometers een teusje te drinken, bramen te trekken, te testen of ik over die beek kon plassen of om een pony gras te geven? 
Het was gewoon onmogelijk om het tijdstip van de kruising te voorspellen, en toch moest het.)

't Was aan mijn meester en zijn vraagstukken dat ik daarnet moest denken toen ik krokusbloembollen plantte in de tuin.

Gegeven:
Het is een mooie, herfstige zaterdagnamiddag. Mamasoet kocht 100 bloembollen. Met haar blauwe schepje steekt ze die één voor één 7 cm diep en op 3 cm van elkaar in de grond. Daarboven komt een laag schors. Ondertussen voetbalt Jack en scoort hij 13 keer. De klok in de kerktoren slaat 3 keer en in de verte kraait een haan. In de tuin ruikt het naar mos en blinken vier hele paddenstoelen en één geplette. Binnen hangt de was te drogen en studeert de dochter haar aardrijkskunde. De wind waait met een kracht van 2 Beaufort en de buurvrouw bakt een taart en 8 appelflappen. Volgende week begint het winteruur.
Gevraagd: Hoeveel krokussen steken er in februari hun kopje 7 cm boven het gras uit?

Ik ben zo blij dat ik niet meer in het vijfde leerjaar zit.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Thee

Wat zou jij hierover denken, oma? Ik heb het me de voorbije dagen heel vaak afgevraagd... Je troostte me vast met gedachten die door mijn overvolle hoofd niet in me opkwamen. Doe wel en zie niet om.  't Is e scheete in e netzak. 't zin blagoajs. En ik zou gelachen hebben om zoveel wijsheid onder jouw grijze haren. Jij zou een kopje thee gezet hebben en je sneed de flan aan. Ik hapte mijn zorgen weg en jij schonk het kopje nog eens vol.

Stamboom

De oudste zoon moest een stamboom maken. Thuis. Drie generaties: hijzelf met broer en zus, ikzelf en Drakenjager en de grootouders. Allemaal met geboortejaar. En het mocht (moest?) creatief zijn. Wie de oudste zoon een beetje kent, beseft meteen dat het venijn in de staart zat én kan het resultaat voorspellen... De naam van zijn broer en zus kent hij vlot uit het hoofd, zijn ouders weet hij ook vaardig te benoemen en zelfs de derde leeftijd kent hij bij naam. Geboortejaren vond-ie terug op de verjaardagkalender. So far so good. Maar het moest dus creatief zijn. "Haal maar alles uit de kast." Hij dacht dat de juf het letterlijk bedoeld had... Na veel vijven, zessen, zevens en achten kwamen we tot het besluit dat hij netjes namen en geboortejaren zou opschrijven en blaadjes zou knippen en dat ik er dan zo goed en zo kwaad als het ging een boom van zou maken. En ik had nog wat paasdecoratie over, alzodus ... Zo geschiedde. Benieuwd hoeveel punten wij daarvoor ...

Boost mijn positiviteit - not.

Ik weet niet echt of ik ook maar een halve seconde getwijfeld heb. Ik vermoed van niet. Ik huiver van keurslijven, opgelegde thema's, iemand die me zegt wat ik moet doen. Als ik mijn beslissingen van de voorbije vijf jaar (en bij uitbreiding de vijf jaar daarvoor ook nog) bekijk, is de rode draad altijd geweest me door niemand iets te laten dicteren. Ik hou niet van uniformiteit, niet van doen wat iemand zegt omdat hij het zo zegt. Ik hou niet van allemaalhetzelfdedragenwantdatisnudemode . Ik kan er niet mee om. Absoluut niet. (U moest mijn hartslag voelen bij het schrijven van dit bericht: bovengemiddeld, ik jaag me op.) Ik hekel commercialisering, ook. Boeken vol zo-doe-je-het-nog-betertips. ( Is het niet goed, dan? Mag het nog van mij zijn, of moet het echt helemaal naar jouw norm, jouw idee, jouw structuur zijn? Heb jij de waarheid in pacht, dan? Ik wil je idee wel lezen, maar verplicht me alstublieft nergens toe!) Dus aan al wie mij de voorbije maand vroeg waarom ik nie...