Doorgaan naar hoofdcontent

Mamasoet proeft: vegan sjokla van Jonas!



Eén van mijn grootste verslavingen -naast wekelijkse roddelboekjes en dubieuze -websites uitspitten, straffe koffie slurpen in de vroege morgen en de frisse geur van nat gras- is zonder twijfel sjokla
Sinds ik ergens in de lockdown besliste om een poosje vegan (wuk?! klik!) te gaan eten, eet ik alleen nog zwarte -al dan niet met nootjes, kokos of een zoete dadelvulling, of gewoon als zoete combinatie van de voorgaande. (U merkt het al, "alleen nog zwarte" zegt alleen iets over de kleur en de cacaomassa, no way dat ik mij plots qua hoeveelheid zou beperken ;-)

Mijn hart maakte dan ook een bungeesprong toen ik hoorde dat ik vegan sjokla mocht gaan proeven bij confiserie Jonas, al 10 jaar gespecialiseerd in vegan snoepgoed en sjokla. 
Jonas doet alles zelf, van de aankoop van grondstoffen over het smelten, op temperatuur brengen, afkoelen en in vormen gieten tot het verpakken en versturen van zijn eindproducten, vooral naar groothandel. 
Je kunt er ook terecht voor workshops en leert er de kneepjes van het pralines maken en sjokla gieten. Dat alles vegan (en dus melk- en lactosevrij) is, vertel ik er voor de volledigheid bij. Dat je daar op gebied van gezondheid nood aan kan hebben, is een mogelijkheid; dat je er heel wat dierenleed mee voorkomt, is een zekerheid. 
('t Is zeker niet mijn bedoeling u hier van een vegan bekering te overtuigen.Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor wat-ie wel of niet in z'n mond stopt en wat z'n geweten hem daarbij influistert. Maar ik wil er natuurlijk zeker wel eens , zo tussen pot en icetea, met u over van gedachten wisselen. Spoiler alert: zet u in dat geval misschien al maar een beetje schrap. )

Wij mochten daar dus gisteren naartoe, naar Oudenaarde, naar zijn atelier, naar het sjoklawalhalla
We proefden witte, bruine, zwarte en roze sjokla, vaak gevuld en effenaf superlekker.
We smulden van gevulde farao's met kokos, repen met een zoete vulling, roze hartjes met framboosjes in, maar vooral - tweede bungeejump in dit verhaal!- van sjokladino's in bruin, zwart en wit. U leest het goed: deze juf geschiedenis smulde van snoezige diplodocusjes, knoddige triceratopsen, cute pteranodonnen en zelfs een heerlijk zoete stegosaurus... 







Om af te sluiten smolt er nog een t-rex op mijn tong weg, en toen we vertrokken kregen we nog heel wat zoet goud mee naar huis. 

Eentje per dag, zo nam ik me gisteren voor,
maar die belofte heb ik vandaag al gebroken ;-)


Op Facebook en Insta kun je de avonturen van Jonas volgen. (Kleine waarschuwing: je krijgt er honger van!)

Omdat Coronaduivels de verkoop van sjokla geen deugd hebben gedaan én omdat Jonas bruist van ideetjes voor nieuwe projecten, organiseert hij ook een crowdfunding. Ben je deze lokale ondernemer genegen, dan kun je hem via deze link een hart onder de riem steken. 

Want duurzaam, lokaal, vegan én lekker, daar teken je toch voor? 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Thee

Wat zou jij hierover denken, oma? Ik heb het me de voorbije dagen heel vaak afgevraagd... Je troostte me vast met gedachten die door mijn overvolle hoofd niet in me opkwamen. Doe wel en zie niet om.  't Is e scheete in e netzak. 't zin blagoajs. En ik zou gelachen hebben om zoveel wijsheid onder jouw grijze haren. Jij zou een kopje thee gezet hebben en je sneed de flan aan. Ik hapte mijn zorgen weg en jij schonk het kopje nog eens vol.

Stamboom

De oudste zoon moest een stamboom maken. Thuis. Drie generaties: hijzelf met broer en zus, ikzelf en Drakenjager en de grootouders. Allemaal met geboortejaar. En het mocht (moest?) creatief zijn. Wie de oudste zoon een beetje kent, beseft meteen dat het venijn in de staart zat én kan het resultaat voorspellen... De naam van zijn broer en zus kent hij vlot uit het hoofd, zijn ouders weet hij ook vaardig te benoemen en zelfs de derde leeftijd kent hij bij naam. Geboortejaren vond-ie terug op de verjaardagkalender. So far so good. Maar het moest dus creatief zijn. "Haal maar alles uit de kast." Hij dacht dat de juf het letterlijk bedoeld had... Na veel vijven, zessen, zevens en achten kwamen we tot het besluit dat hij netjes namen en geboortejaren zou opschrijven en blaadjes zou knippen en dat ik er dan zo goed en zo kwaad als het ging een boom van zou maken. En ik had nog wat paasdecoratie over, alzodus ... Zo geschiedde. Benieuwd hoeveel punten wij daarvoor ...

Boost mijn positiviteit - not.

Ik weet niet echt of ik ook maar een halve seconde getwijfeld heb. Ik vermoed van niet. Ik huiver van keurslijven, opgelegde thema's, iemand die me zegt wat ik moet doen. Als ik mijn beslissingen van de voorbije vijf jaar (en bij uitbreiding de vijf jaar daarvoor ook nog) bekijk, is de rode draad altijd geweest me door niemand iets te laten dicteren. Ik hou niet van uniformiteit, niet van doen wat iemand zegt omdat hij het zo zegt. Ik hou niet van allemaalhetzelfdedragenwantdatisnudemode . Ik kan er niet mee om. Absoluut niet. (U moest mijn hartslag voelen bij het schrijven van dit bericht: bovengemiddeld, ik jaag me op.) Ik hekel commercialisering, ook. Boeken vol zo-doe-je-het-nog-betertips. ( Is het niet goed, dan? Mag het nog van mij zijn, of moet het echt helemaal naar jouw norm, jouw idee, jouw structuur zijn? Heb jij de waarheid in pacht, dan? Ik wil je idee wel lezen, maar verplicht me alstublieft nergens toe!) Dus aan al wie mij de voorbije maand vroeg waarom ik nie...