Doorgaan naar hoofdcontent

Mamasoet proeft: vegan sjokla van Jonas!



Eén van mijn grootste verslavingen -naast wekelijkse roddelboekjes en dubieuze -websites uitspitten, straffe koffie slurpen in de vroege morgen en de frisse geur van nat gras- is zonder twijfel sjokla
Sinds ik ergens in de lockdown besliste om een poosje vegan (wuk?! klik!) te gaan eten, eet ik alleen nog zwarte -al dan niet met nootjes, kokos of een zoete dadelvulling, of gewoon als zoete combinatie van de voorgaande. (U merkt het al, "alleen nog zwarte" zegt alleen iets over de kleur en de cacaomassa, no way dat ik mij plots qua hoeveelheid zou beperken ;-)

Mijn hart maakte dan ook een bungeesprong toen ik hoorde dat ik vegan sjokla mocht gaan proeven bij confiserie Jonas, al 10 jaar gespecialiseerd in vegan snoepgoed en sjokla. 
Jonas doet alles zelf, van de aankoop van grondstoffen over het smelten, op temperatuur brengen, afkoelen en in vormen gieten tot het verpakken en versturen van zijn eindproducten, vooral naar groothandel. 
Je kunt er ook terecht voor workshops en leert er de kneepjes van het pralines maken en sjokla gieten. Dat alles vegan (en dus melk- en lactosevrij) is, vertel ik er voor de volledigheid bij. Dat je daar op gebied van gezondheid nood aan kan hebben, is een mogelijkheid; dat je er heel wat dierenleed mee voorkomt, is een zekerheid. 
('t Is zeker niet mijn bedoeling u hier van een vegan bekering te overtuigen.Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor wat-ie wel of niet in z'n mond stopt en wat z'n geweten hem daarbij influistert. Maar ik wil er natuurlijk zeker wel eens , zo tussen pot en icetea, met u over van gedachten wisselen. Spoiler alert: zet u in dat geval misschien al maar een beetje schrap. )

Wij mochten daar dus gisteren naartoe, naar Oudenaarde, naar zijn atelier, naar het sjoklawalhalla
We proefden witte, bruine, zwarte en roze sjokla, vaak gevuld en effenaf superlekker.
We smulden van gevulde farao's met kokos, repen met een zoete vulling, roze hartjes met framboosjes in, maar vooral - tweede bungeejump in dit verhaal!- van sjokladino's in bruin, zwart en wit. U leest het goed: deze juf geschiedenis smulde van snoezige diplodocusjes, knoddige triceratopsen, cute pteranodonnen en zelfs een heerlijk zoete stegosaurus... 







Om af te sluiten smolt er nog een t-rex op mijn tong weg, en toen we vertrokken kregen we nog heel wat zoet goud mee naar huis. 

Eentje per dag, zo nam ik me gisteren voor,
maar die belofte heb ik vandaag al gebroken ;-)


Op Facebook en Insta kun je de avonturen van Jonas volgen. (Kleine waarschuwing: je krijgt er honger van!)

Omdat Coronaduivels de verkoop van sjokla geen deugd hebben gedaan én omdat Jonas bruist van ideetjes voor nieuwe projecten, organiseert hij ook een crowdfunding. Ben je deze lokale ondernemer genegen, dan kun je hem via deze link een hart onder de riem steken. 

Want duurzaam, lokaal, vegan én lekker, daar teken je toch voor? 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Bedankt, verwenner!

De fijnste schoolweek van 't jaar zit erop. Echt. Genoten heb ik. Ge-no-ten. Waarvan? De verwenweek. De watte? De verwénweek. Het concept is even eenvoudig als geniaal. 1 Schrijf je in. Noteer net en duidelijk je naam. 2 Wacht enkele dagen af. Bijt niet op je nagels. 3 Ontvang een stiekempjestopsecretgeheim briefje in je vakje met daarop de stiekempjestopsecretgeheime naam van de persoon die jij de komende week zal mogen / moeten verwennen. Bij mij was het van mogen , want ik had Mattias Derycke geloot. Ik geef toe, zonder expliciet te zijn en namen te noemen: er lopen onaangenamer typen op ons SVC rond. Zeker als je ze hypothetisch gezien zou moeten verwennen... Ik werd zelf extreem aangenaam verwend, maar tastte tot donderdag nog in het duister over wie die geheime weldoener dan wel was. Dat het een man was, stond vast... Wie denkt er anders aan om mij, geheelonthoudster,  van  een Duvel te bedienen? Maar wie. Wie, o, wie?! Na een aantal fijne attenties voo

Koningin Angina

Manman, koningin Angina heeft me zwaar liggen... Voor wie niet weet hoe mijn keeltje er de voorbije dagen uitzag, klik hier . Opgelet, 't is niet voor gevoelige kijkers. Wie koningin Angina liever vrolijk en blij bezig ziet, kan zich tegoed doen aan dit filmpje: Om maar te zeggen... aan alle ellende komt een einde, en ik ben zomaar eventjes anderhalve kilo kwijt. (Bijna zei ik: "Meer van dat!" Maar ik beet mijn tong er net op tijd af.)

Venetiaans blond

Niets is wat het lijkt... Bedankt, Mia!