maandag 5 december 2016

6 tips om de proefwerken te overleven! #bymamasoet

Lieve schatten, u weet het al langer: ik ben niet meteen het rustige type. 't Is al wat gebeterd, dat wel, maar ik zou zeg maar liever een lesje aerobics volgen dan mijn evenwicht in de yoga te moeten bewaren. (En ook dat is overdreven, want nog liever kampeer ik in mijn zetel. Iets met lui en moe...)

Nu zijn er periodes in het jaar waarin ik er keigoed in slaag om de rust ten huize Het Nest te bewaren. De eerste drie weken van de grote vakantie. Paasmaandag. Elke zaterdag na 18 uur als we naar Belgium's Got Talent en retard kijken. De zondagmorgen tussen 7 en 8. Ik zeg maar wat...

Er zijn ook traditioneel drukke periodes. Dan komen we thuis na zessen en moet er precies nog een half dagdeel beginnen. Met eten, drinken, baden, verbeteren, huiswerk afwerken en meer zulks. Of staat er tussen 17 en 19.30 uur nog een voetbaltraining op het programma. En een lesje woord. O, en ik denk dan nog eens naar de vioolklas te moeten...

Nu  spreek ik nog niet over de komende weken, met proefwerkavonden!
Omdat ik mijn eigen stressbarometer voelde stijgen en ook het gedrag van het studerend Nest begin te kennen, testte ik de voorbije weken enkele tips en tricks uit. Met levende proefpersonen, aka mijn kinders.

Klaar voor 6 tips voor een relaxte(re) proefwerkperiode?
Hier gaan we!

1 Leg alle planningen samen
Ik lijk een open deur in te trappen, maar als je als mama weet wat er te gebeuren staat, kun je de dingen een beetje logisch(er) sturen. Zo is het niet aangewezen en al zeker niet ideaal dat er op 1 avond 2 kinders elk een powerpoint moeten maken. Aan dezelfde computer. Een goeie planner houdt daar rekening mee en laat kind A op woensdagmiddag en kind B op woensdag na 16 uur aan de pc werken. Zo er is geen discussie en weet iedereen waar hij zich aan moet houden.

2 Profiteer van de studie
Ik heb van mijn hart een steen moeten maken, maar sinds de dochter in de studie blijft, heb ik elke avond een vol uur om met de zoon samen te zitten. Dat doen we in de loop van het schooljaar ook zo, maar dan is mijn hulp hier thuis niet echt nodig. Rekensommen en woordpakketten kun je perfect uitschrijven terwijl je mama -zeg maar- pompoensoep maakt.
Studeren en uit het hoofd leren blijken moeilijker te liggen. Want leren hoe je moet léren blijkt toch een heus karwei te zijn... en net ook heel gezellig, zo samen aan tafel. Een ietsiepietsie quality time... counting my blessings!

3 Schakel stoorzenders uit
"Jack! " zie ik u denken. "Wat gebeurt er dan met Jack?"
Een kleuter entertainen terwijl je je in de gemeenteraadsverkiezingen en de taken van het schepencollege aan het verdiepen bent, dat is toch geen evidentie. Maar... sinds vorige week hebben wij daar iets op gevonden! (Voor de pedagogisch verantwoorde freaks: lees nu niet verder en spring meteen naar mijn puntje 4.)  Onze oplossing voor een té enthousiast rondhollende kleuter is goedkoop en erg efficiënt: we laten hem een film kiezen en die bekijkt hij dan met een koptelefoon op. In absolute stilte. In de zetel. En wij zien hem en hij ziet ons (maar toch vooral ook zijn film).  Maar hij hoort ons niet en wij horen hem niet.
Hoera voor koptelefoons en stille kleutertjes.

4 Maak een klik in je hoofd
Jouw werk kan nu eventjes niet. En al heb je vierentwintig toetsen te verbeteren, wil je nog een leerstofoverzicht of een nieuw proefwerk maken, het zal moeten wachten.
Net zoals de strijk, de was, het stofzuigen en die grote wasmand die staat te pruttelen om geleegd te worden. Als je écht efficiënt wil werken, dan stel je die zaken uit. Het komt er toch niet van, je krijgt stress en zenuwen omdat je maar half zoveel kan doen als je oorspronkelijk gedacht had, je geduld raakt op en je snoezige boontjes zijn de dupe. Terwijl zij eigenlijk gewoon wilden dat je 100 woordjes dicteerde of de zintuigen en het zenuwstelsel met hen doornam.
En als je vent ongemakkelijk en vervelend gaat doen omdat-ie zijn avondeten niet direct krijgt, stel dan voor dat hij een pakje friet gaat afhalen. Iedereen content!

5 Ken je sterktes!
Als je zelf geen zinnig woord kunt zeggen over staartdelingen of het uitschrijven van de lange rij bij sommen en aftrekkingen, dan doe je er beter aan te zwijgen. Ben je echter een specialist in de werking van het oor, de aanleidingen tot de eerste wereldoorlog of kun je keigoed en klaar en duidelijk uitleggen wat de vurige tongen voor de apostelen betekenden, hou je dan vooral niet in. Een andere, nieuwe uitleg kan wonderen doen. En laat je niet vangen: als je vent een Fransman is, dan is er niemand anders beter aangewezen om les conversations met je kinders te oefenen. Wat hij ook mag beweren!

6 Zorg dat de hele omgeving rust en gezelligheid uitstraalt
Als het studeren voorbij is, dan is het tijd voor iets helemaal anders! Een kerstboom, bijvoorbeeld. Verse chocomelk en zelfgebakken koekjes. ("Mama, wat maak jij daar? Heel mijn kamer ruikt lekker!") Ik kocht ook 3 nieuwe grappige kussens voor in de zetels en haalde gezelschapsspelletjes naar beneden. Er staan 2 flesjes badverf van de Hema in de badkamer. En een waterpistooltje. We steken 's avonds de kaarsjes aan en eindigen met z'n vijven samen in de zetel onder onze dekentjes.

En weet je wat de sfeer er ook altijd weer in brengt?
Een goeie mop.
Van Jantje die op 't wc zat.

Nog even op de tanden bijten... misschien met onze tips...!1 opmerking:

Jouw reactie hieronder? GRAAG!