Doorgaan naar hoofdcontent

5 dingen die ik leerde van - mijn moeke

Tijd voor mijn tweede item in de reeks "Wat leerde ik van...", naar een idee van Lena Dunham.

De vraag stellen is ze beantwoorden, zegt mijn directeur altijd.
"Wat heb ik niet van mijn moeke geleerd? " zou een minilijstje zijn.
Maar dat was de vraag niet!
Wat wél?
Ik probeer de highlights eruit te lichten...  There we go!


Credits voor de foto: Greetje Van Buggenhout

- Probeer overal en ten allen tijde orde in de chaos te scheppen. Dat is heel eenvoudig: berg op wat je uithaalt, laat dus niets slingeren. Geen wasmand, geen schoenen, geen tandenborstel, geen kousen, geen schaar. Niets.
Leer dat ook aan je kinderen. Nu ik het zo lees, lijkt het een fluitje van een cent, toch?

Op goeie dagen lukt dat al eens aardig, maar op de talrijke slechte dagen (ik zal er geen procent op plakken) regeert de chaos. Lastig, niet eens zo erg voor mezelf, maar voor mijn omgeving. Als zijn die niet veel beter. Jong geleerd... Over Drakenjager zwijg ik als het graf.

- Gelijk wat je in 't leven doet, een mooie taal staat altijd goed! Spreek Nederlands en verzorg je uitspraak. Vloek niet en hou het eh... kuis. Ook van de schoonheid van zinnen, goed gekozen woorden en knappe poëzie leerde ik door mijn moeke houden.

Dat Nederlands is me gelukt, denk ik. En die liefde voor de taal... missie geslaagd! Dat vloeken blijft mijn werkpuntje.

- De was droogt beter als je ze per kleur hangt.

Echt, hé!

- Als je een serie van iets maakt, moet de kwaliteit van alle items gelijk zijn.
Ik zie u blozen.
Een voorbeeld: je maakt handgemaakte kerstkaartjes. Die zien er -op enkele millimeters na- identiek uit. Een rendier, een ster en een foto van je kinders, meestal. En een kerstwens met een jaartal in, het liefst nog het jaar dat komen gaat.
En toch zit er bij dit vaste stramien een addertje onder het gras. In je enthousiasme zou je bij het naderen van je deadline een beetje losser, minder nauwkeurig of zelfs slordiger te werk durven te gaan.(Ik zie u knikken!)  HALT! Iedereen heeft recht op een kerstkaart van dezelfde kwaliteit.
En voor diegenen die geen handgemaakte kerstkaarten maken: iedereen heeft ook recht op dezelfde kwaliteit van strik, enveloppe, uitdeelcadeautje of ander handwerk.
Overblijfsels uit de kleuterleidsterloopbaan.

Omdat dit item een heikel, gevoelig en vooral correct punt is, werk ik ondertussen met digitale kerstkaarten. Ken uzelf.

- Als je niets nodig hebt, moet je niets kopen. Het is toch verloren geld. Kleren, bijvoorbeeld. Als je drie rokken hebt, is een vierde overbodig. Hetzelfde met T-shirts en jurken. Ook schoenen heb je al snel te veel.

Mijn moeke kan dat dus, hé! Niets kopen als ze niet nodig heeft! Ik probeer dat soms eens een hele week vol te houden. Dat wil al eens lukken, zeker in maanden met belastingsafrekeningen en autoverzekeringen. 

5 keer de Goede Raad van Moeke Mieke!


En nog een uitsmijter die niet in het rijtje mag ontbreken:


 Ik wil het kunnen, ik moet het kunnen en ik zal het kunnen.  

Is het vandaag niet, dan ooit wél.






Meer "... dingen die ik leerde van..."? Klik hier om te lezen wat ik van mijn vake leerde!

Reacties

  1. Tante Marleen16:29

    Dit is de perfecte beschrijving van mijn oudste zus, echt waar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zalig weeral! Vooral van die was!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens mij heeft ze dat laatste meermaals tegen me gezegd.. ik hoor het haar zo zeggen in ieder geval

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Jouw reactie hieronder? GRAAG!

Populaire posts van deze blog

Bedankt, verwenner!

De fijnste schoolweek van 't jaar zit erop. Echt. Genoten heb ik. Ge-no-ten. Waarvan? De verwenweek. De watte? De verwénweek. Het concept is even eenvoudig als geniaal. 1 Schrijf je in. Noteer net en duidelijk je naam. 2 Wacht enkele dagen af. Bijt niet op je nagels. 3 Ontvang een stiekempjestopsecretgeheim briefje in je vakje met daarop de stiekempjestopsecretgeheime naam van de persoon die jij de komende week zal mogen / moeten verwennen. Bij mij was het van mogen , want ik had Mattias Derycke geloot. Ik geef toe, zonder expliciet te zijn en namen te noemen: er lopen onaangenamer typen op ons SVC rond. Zeker als je ze hypothetisch gezien zou moeten verwennen... Ik werd zelf extreem aangenaam verwend, maar tastte tot donderdag nog in het duister over wie die geheime weldoener dan wel was. Dat het een man was, stond vast... Wie denkt er anders aan om mij, geheelonthoudster,  van  een Duvel te bedienen? Maar wie. Wie, o, wie?! Na een aantal fijne attenties voo

Venetiaans blond

Niets is wat het lijkt... Bedankt, Mia!

Koningin Angina

Manman, koningin Angina heeft me zwaar liggen... Voor wie niet weet hoe mijn keeltje er de voorbije dagen uitzag, klik hier . Opgelet, 't is niet voor gevoelige kijkers. Wie koningin Angina liever vrolijk en blij bezig ziet, kan zich tegoed doen aan dit filmpje: Om maar te zeggen... aan alle ellende komt een einde, en ik ben zomaar eventjes anderhalve kilo kwijt. (Bijna zei ik: "Meer van dat!" Maar ik beet mijn tong er net op tijd af.)